Świdośliwa Smoky

Kanadyjska odmiana rodząca owoce średnicy do 1,4 cm (przeciętnie 1,23 cm), niebiesko-czarne (w zasadzie purpurowo-czarne, ale pokryte woskowym nalotem), kuliste, zawierają dość duże i liczne nasiona, zebrane w średniej wielkości grona liczące po 7-11 sztuk, dojrzewają dość nierównomiernie, w smaku łagodne, soczyste, odmiana o najsłodszych owocach i najwyższym stosunku cukrów do kwasów. Jest to również najplenniejsza odmiana (z jednej rośliny można zebrać do 7,5 kg owoców). Kwitnie średnio późno, co sprawia, że jest dość odporna na przymrozki wiosenne. Krzew osiąga do 4,5 m wysokości i średnicę do 6 m, pędy początkowo wyprostowane, z wiekiem zaczynają się łukowato wyginać. Obficie wytwarza odrośla korzeniowe w okolicy korony, przez co krzew może się rozrastać nieprzerwanie na szerokość.

Zastosowanie świdośliwy: Owoce spożywane są w stanie świeżym, zawierają one znaczne ilości antocyjanów o właściwościach przeciw utleniających (mogą wspomagać obronę organizmu przed rozwojem komórek rakowych). Owoce świdośliwy można stosować profilaktycznie i leczniczo przy miażdżycy tętnic. Stanowią też doskonałe źródło wielu witamin. W lecznictwie ludowym sok z owoców świdośliwy stosuje się do płukania gardła. Mieszanka soku z owoców świdośliwy oraz z dzikich jabłek i gruszek jest napojem dietetycznym i leczniczym o właściwościach ściągających. Ze świeżych owoców można przygotowywać konfitury, musy, galaretki, kisiele i kompoty. Używa się ich do wyrobów cukierniczych itp.
Uprawa: Roślina bardzo odporna na mróz. Może rosnąć w bardzo różnych warunkach. Nie lubi jedynie miejsc wyjątkowo suchych i nadzwyczaj podmokłych (np. dawne łąki zaorane na grunty orne).
Najlepsze gleby to gleby piaszczysto – gliniaste (odpowiadają rodzimym siedliskom), lekko kwaśne o Ph ok. 6,0 – 6,5, nawet o niskiej bonitacji. Gleba nie wymaga zakwaszania, a roślina obfitego podlewania.
W trakcie jednak dojrzewania owoców, w okresie suszy warto doprowadzić do roślin wodę – owoce są wówczas większe i równomierne Okres owocowania – do 30 lat, choć większość jest roślinami długowiecznymi.
Zaczyna owocować w 2 -4 roku po posadzeniu. Rozstaw przy posadzeniu: w rzędzie ok.1- 3 m, pomiędzy rzędami minimalnie 3 – 4 m
Świdośliwa nie wymaga specjalnych zabiegów ochronnych w uprawie amatorskiej. Dobrze radzi sobie w naszych warunkach a występujące szkodniki i choroby nie dają się zbyt mocno w znaki.

Posted from Wrocław, Lower Silesian Voivodeship, Poland.

 

Opublikowane przez:

www.e-flora.pl

Komentarze są zamknięte.