ŚWIDOŚLIWA – PRINCE WILIAM

Świdośliwa pochodzi z rodziny różowatych. Jest to najczęściej krzew lub małe drzewo. Określana jest często jako borówka kanadyjska lub słodka aronia. Rośliny dobrze rosną na różnej strukturze gleby i tolerują szeroki zakres odczynu PH. Lepiej rosną w cieniu lub półcieniu. Owoce są kuliste, ciemnogranatowe lub niebieskogranatowe z nalotem, o soczystym, słodkim i smacznym miąższu. Dojrzewają w połowie czerwca. Mają dużą zawartość antocyjanów, są też bogatym źródłem związków mineralnych i witamin z grupy A, B, C. Pod względem właściwości odżywczych i zdrowotnych są o wiele lepsze niż owoce borówki wysokiej w porównaniu z którymi owoce świdośliwy zawierają prawie 7 razy więcej żelaza i wapnia, 4 razy więcej potasu i białka, a także 2-krotnie więcej witaminy C Owoce przydatne są do spożycia w stanie świeżym i do wyrobu soków, konfitur czy nalewek. Są też cennym surowcem dla przemysłu przetwórczego.

Opublikowane przez:

www.e-flora.pl

Komentarze są zamknięte.

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflakeWordpress snowstorm powered by nksnow